Historien bakom jeans

Jeans är ett av världens mest populära klädesplagg. De kan kläs upp eller ner och passar till nästan alla tillfällen. Men jeans har inte alltid varit så populära. Faktum är att jeans började som arbetskläder för män. Låt oss ta en titt på historien om denim och jeans för att se hur de gick från att vara rent funktionella till att bli en modevara.

Jeans skapades först i staden Genua i Italien. Det robusta tyget var perfekt för sjömän och andra arbetare som behövde kläder som tålde mycket slitage. De jeans vi känner till idag började ta form i slutet av 1800-talet när Levi Strauss skapade det första paret blå jeans. Han använde sig av denimtyg för att göra dem, och det är därifrån som namnet ”jeans” kommer.

Till en början bars jeans endast av män som behövde slitstarka kläder för arbetet. Men snart började folk se jeans som mer än bara funktionella kläder. I början av 1900-talet började Hollywoodstjärnor som James Dean och Marlon Brando bära jeans i filmer. Detta fick jeans att verka coola och rebelliska, vilket tilltalade allmänheten och jeans började ta fart.

Hos Jeansverket hittar du snygga och moderna svenskproducerade kläder. Med allt från snygga overshirts till tåliga jeans kan du vara säker på att dem har något som faller dig i smaken.