Vikten i att kunna utöva HLR

Hjärtlungräddning, ofta förkortad som HLR, är en akutbehandling som används för att initiera hjärtaktivitet och andning hos patienter med hjärtstillestånd. Ju tidigare du börjar bröstkompressioner och slag, desto bättre är dina chanser att överleva en hjärtstopp.

Hur gör man då?

Innan hjärtlungräddning påbörjas, kontrollera att patienten är medveten och att andningen är normal. Kontrollera om personen är medveten Tala och försök att försiktigt skaka på axlarna för att se om personen svarar. Om personen inte vaknar, kontrollera andningen.

Kontrollera om personen andas genom att placera en hand på pannan och öppna luftvägarna. Böj huvudet bakåt och lyft hakan, placera pekfingret och långfingrarna på den andra handen på hakspetsen. Ta öronen nära motståndarens näsa och mun. Lyssna och känn andan medan du tittar för att se om bröstet stiger. Vid hjärtstillestånd kan det förekomma onormal andning som tunn, djup och suckande, men detta är inte normal andning.

WebbkursHLR

Att ha en hjärt och lungräddning utbildning är livsviktigt och räddar liv, därför bestämde sig Camilla Thurell, utbildad sjuksköterska och tidigare abulanspersonal, för att starta Life In Mind. En möjlighet för alla människor att få en hjärt och lungräddning utbildning, hon är då en HLR instruktör som hjälper privatpersoner med hur man utför HLR på barn och vuxna. Camilla Thurell hjälper även till med HLR för företag och ger även möjlighet till att hyra eller köpa hjärtstartare.