Skillnaderna mellan laminerat, härdat och isolerande glas 

När det gäller glasprodukter finns det många olika typer att välja mellan. Att känna till skillnaderna kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut när du väljer rätt glas för ditt byggprojekt eller din hemrenovering. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera skillnaderna mellan laminerat glas, härdat glas och isolerande glas. 

Laminerat glas 

Laminerat glas är en typ av säkerhetsglas som skapas genom att ett lager plastfilm läggs mellan två bitar av standardglödgat glas. Den här typen av glasrutor används oftast i bilar och byggnader eftersom den bidrar till att skydda mot skador orsakade av krossat glas. Den ger också skydd mot UV-strålar samt ljudisolerande egenskaper. Laminerat glas är starkare än standardglödgat glas och kan motstå större kraft innan det går sönder. 

Härdat glas 

Härdat glas är en typ av säkerhetsglas som har värmebehandlats för att öka sin styrka. Det används i tillämpningar där risken för brott är stor, t.ex. dörrar, fönster och duschkabiner. Härdat glas bryts i små bitar med trubbiga kanter när det krossas, vilket minskar risken för skador jämfört med vanligt glödgat glas som bryts i hackiga skärvor. Härdat glas är också mer motståndskraftigt mot termiska chocker, vilket innebär att det klarar plötsliga temperaturförändringar bättre än andra typer av glas. 

Isolerande glas 

Isoleringsglas (även känt som dubbelglas eller IGU) består av två eller flera glasrutor som skiljs åt av en distansbalk och försluts med ett silikonpackningsmedel runt kanterna. Den här typen av glas ger en överlägsen värmeisolering jämfört med enkelglasfönster och kan bidra till att minska energikostnaderna för byggnader med stora fönster eller dörrar som måste hållas vid behagliga temperaturer året runt. Isolerande glas blockerar också UV-strålar så de används ofta i byggnader där blekning på grund av solljus måste förhindras, t.ex. gallerier, museer eller konstateljéer. 

När du väljer en typ av glas för ditt byggprojekt eller din hemrenovering är det viktigt att känna till skillnaderna mellan laminerade, härdade och isolerande glas så att du kan fatta ett välgrundat beslut som uppfyller dina behov samtidigt som du har säkerheten i åtanke. Exempelvis om du vill skaffa ett glasräcke eller glasvägg så har Glasbolaget mycket bra produkter. Laminerade glas ger skydd mot UV-strålar och ljuddämpande egenskaper medan härdade glas ger ökad styrka och motståndskraft mot termiska stötar. Isolerande glas ger överlägsen värmeisolering för byggnader med stora fönster eller dörrar som måste hållas vid behagliga temperaturer året runt samtidigt som de blockerar skadliga UV-strålar från att komma in i byggnadens inre utrymme. Oavsett vilket alternativ du väljer, se till att du väljer kvalitetsmaterial från pålitliga leverantörer för bästa resultat!

Lämna ett svar