Så här byter du karriär till truckförare

När du ska gå en truckförarutbildningar så finns det olika klasser tillgängliga. Dessa delas senare upp i olika kategorier. Om du vill byta karriär och bli truckförare är det viktigt att känna till de olika typerna av truckar som finns, men även vilken klass och kategori som krävs.

Det finns truckkörkort av klass A och klass B, och varje truckkort har sin specifika trucks karaktär i åtanke.

Det finns exempelvis truckar som bara ska lyfta lågt till ställage. Det finns även truckar som kan lyfta ner pallar från höglager. Det är därför bra att testa detta under utbildningen.

En vanlig arbetsuppgift på en industri eller ett lager kan vara att du åker med en höglyftande plocktruck. Detta betyder att du arbetar på hög höjd med att plocka produkter.

Truckkortens olika behörigheter

Med ett klass A-körkort kan du köra l låglyftande plocktruck, ledstaplare, låglyftande åktruck, låglyftare. För att få ditt truckkort av klass A måste du gå en kurs som omfattar alla dessa typer av truckar. Var gärna uppmärksam på att du får ett intyg på samtliga av dessa.

I vissa fall så får du bara truckkort på de som du använder i utbildningen, försök i möjligaste mån att öva på samtliga och få intyg på dessa. Du får nämligen inte köra en truck som du inte har behörighet för.

Glöm inte bort betydelsen av klass D truckar

En annan kategori som ofta används inom fordonsindustrin är klass D. Vet du med dig att du även behöver D behörighet vilket gäller för dragtruckar (tåg), flaktruckar och terminaldragtruckar.

Då kan detta vara ett enkelt moment att samtidigt köra upp inför. Just dragtruckar använd inom många fordonsindustrier för att leverera ut mindre gods som inte levereras på pall.

Fördelen med att se till så att du får samtliga behörigheter vid ett tillfälle. Är således att du på så sätt slipper gå om kursen. Bara för att komplettera med en behörighet för en viss sorts truck.

Välj att gå en komplett klass B utbildning och lär dig truckarna för klass A samtidigt

Med truckutbildning av klass B, vilket även är den mest eftertraktade typen av truckkort av de flesta arbetsgivare.

Med ett truckkort av klass B är du ett steg närmare ett nytt jobb i ett lager, en terminal, en industri- eller detaljhandelsmiljö.

Klass B omfattar alla klass A-truckar samt motviktstruckar, höglyftande åkstaplare, skjutstativtruckar, höglyftande plocktruckar, smalgångstruckar och fyrvägstruckar.

Om du vill skaffa ett truckkort ska du se till att du vet vilken klass du behöver – klass A eller klass B. Oavsett vilken väg du väljer. Då bör du se till att du går en kurs som täcker alla grunder. På så sätt kan du vara helt förberedd för din nya karriär som truckförare.

Du kan gå en truckförarutbildning i Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping och Västerås samt många andra mindre orter.

Lämna ett svar