Hälsobringande fördelar med bastubad – En kombination av värme och kyla för optimalt välbefinnande

Bastubad har varit en del av människors hälsoritualer i århundraden och erbjuder en rad fördelar för både kropp och sinne. Att spendera 30 minuter i bastun kan resultera i ökad blodcirkulation, mjukare blodådror och avslappning av musklerna. Genom att bada bastu regelbundet kan man även förebygga muskelknutor, vilket de flesta massörer kan intyga.

Bastubad har en positiv effekt på hjärtat genom att öka hjärtfrekvensen. Genom att hjärtat hålls igång i bastun kan man minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. De bästa resultaten uppnås vid bastubad fyra till sju gånger i veckan. Enligt en finsk studie halverades risken för hjärt- och kärlsjukdomar hos medelålders män som badade bastu varje dag.

För riktiga bastubadare är kombinationen av värme och kyla välkänd för att ge en energikick. Bastubadet frigör nämligen en mängd hormoner som ger en euforisk effekt. Det är också känt att kombinationen av värme och kyla kan vara till nytta för personer som lider av reumatism eller fibromyalgi. Genom att kombinera bastubad med snabb avkylning minskar symptomen, även om de positiva effekterna endast varar under en kortare period. Vissa reumatiker vittnar dock om att de nästan helt blir befriade från sina problem genom frekvent bastubad kombinerat med vinterbad.

När du svettas i bastun hjälper kroppen också till att transportera ut slaggprodukter, på samma sätt som vid fysisk träning. Naturligtvis är pulshöjande träning ännu mer gynnsamt då det även förbättrar hjärnans funktioner. Men kombinationen av pulshöjande träning och efterföljande svettning i bastun ger en optimal effekt för hjärta, hjärna och övergripande välbefinnande.

Det är tydligt att bastubad erbjuder en rad hälsofördelar. Förutom att förbättra blodcirkulationen och muskelavslappning kan bastubad även hjälpa till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Den kombinerade effekten av värme och kyla ger även en energikick och kan lindra symtom för personer med reumatism och fibromyalgi. Så ta dig tid att njuta av bastubadets fördelar och ge din kropp och själ en välförtjänt stund av avkoppling och välbefinnande.

https://www.bastupunkten.se/

Lämna ett svar