Doftljusets historia

I århundraden har människor använt doftljus och doftpinnar för att få sina hem att lukta gott. Faktum är att doftljusens historia går tillbaka till det gamla Egypten, där de användes vid religiösa ceremonier. I dag är doftljus och doftpinnar populära doftprodukter för hemmet som finns i ett stort antal olika dofter och stilar. Men vad är historien bakom dessa populära doftprodukter för hemmet? Låt oss ta en titt.

Användningen av doftljus och doftpinnar kan spåras tillbaka till det gamla Egypten, där de användes vid religiösa ceremonier. Runt 2000 f.Kr. började egyptierna använda parfymkottar gjorda av vax och djurfett. Dessa parfymkoner smälte när de placerades ovanpå en värmekälla och släppte ut en behaglig doft i luften. De gamla egyptierna använde också rökelsekottar gjorda av hartser som brändes för att ge upphov till en väldoftande rök.

Doftljus och doftpinnar blev populära i Europa under medeltiden. Vid den här tiden var det vanligt att bivaxljus användes i kyrkor och hem. Bivaxljus producerar lite sot när de brinner, vilket gjorde dem idealiska för inomhusbruk. Förutom bivaxljus använde européerna även ljus av lagerbärsvax, som tillverkades av bären från lagerbärsbusken. Lagerbärsvaxljusen hade en stark, behaglig doft och blev en populär julklapp under denna tidsperiod.

I dag finns doftljus och doftstavar i stor utsträckning tillgängliga och finns i en mängd olika dofter och stilar. Från blommig doft till fruktdoft finns det ett ljus eller en stav för alla. Doftljus används idag ofta för att skapa en trevlig atmosfär i hemmet.

Hos Torplyktan hittar en mängd olika handgjorda doftljus gjorda av sojavax. Dessa finns i en mängd olika dofter som doftljus skog och höst.

Lämna ett svar