Blomsterlökar som är perfekta till dina odlingar

Att plantera blomsterlökar är ett enkelt sätt att sätta färg på gården eller trädgården. Men att välja rätt typ av lökar kan vara svårt.

Nu kan du enkelt välja de bästa blomsterlökarna för dina planteringar. Hitta allt du behöver hos ett trädgårdscenter som finns både fysiskt i Eskilstuna och även online.

Det finns många olika typer av blomsterlökar, var och en med sina egna unika egenskaper. Genom att förstå grunderna i valet av blomsterlökar. På så sätt kan du enkelt hitta de bästa lökarna för dina planteringar.

Blomsterlökar – Olika typer av lökar

Det första steget för att välja de bästa blomsterlökarna är att veta vilka typer av lökar som finns tillgängliga. De två vanligaste typerna är vårblommande och höstblommande lökar.

  • Vårblommande: Påskliljor, tulpaner, hyacinter, krokus och liljor.
  • Höstblommande: Gladioler, dahlior, caladium och begonia.

Beroende på var du bor kan det också finnas andra alternativ. Om du till exempel bor i ett varmare klimat kan det finnas sommarblommande sorter.

När ska man plantera blomsterlökar?

Att veta när du ska plantera dina blomsterlökar är viktigt för att få en lyckad tillväxt och blomning. Generellt sett bör vårblommande lökar planteras på senhösten innan marken fryser (4-6 veckor innan).

Höstblommande sorter bör planteras tidigt på våren efter att all risk för frost har försvunnit (vanligtvis 4-6 veckor efter).

Se till att kontrollera dina lokala klimatförhållanden innan du planterar så att du vet exakt när det är säkert att göra det.

Tänk också på att vissa sorter kan behöva ytterligare tid – upp till 12 veckor – för att etablera sina rotsystem innan de blommar ordentligt.

Var ska du plantera dina blomsterlökar?

För de flesta blomsterlökssorter är det viktigt att välja en solig plats med väldränerad jord för att få en lyckad tillväxt och blomning senare.

Försök om möjligt att välja ett område som får minst sex timmars sol per dag, så att blommorna får gott om solljus när de blommar.

När du planterar större lökar som tulpaner eller påskliljor, se till att du gräver ett tillräckligt djupt hål så att lökarna täcks helt av jord. Detta hjälper till att skydda dem från kalla temperaturer under vintermånaderna.

Rätt djup vid planering av blomsterlökar

När du har planterat den på rätt sätt – på rätt djup och med tillräckligt med utrymme mellan varje lök. Genom detta bör dina blommor börja spira inom bara några veckor.

Med bara lite kunskap om val av blomsterlökar och planteringsteknik kan du enkelt förvandla ditt utomhusområde till en levande oas.

Vare sig du är ute efter färgstarka vårblommor eller fantastiska höstlöv, är det viktigt att välja rätt typ av blomsterlök för att få en lyckad tillväxt och blomning senare i livet.

Ha gärna dessa tips i åtanke när du väljer din nästa omgång blomsterlökar, och njut av din trädgårdsodling.

Lämna ett svar